Великобритания е на път да стане втората страна, изострила отношенията си с Иран

20 Юли 2019 | 13:04 | 0
Великобритания е на път да стане втората страна, изострила отношенията си с Иран
Снимка: АФП

Великобритания е на път да се превърне във втората западна държава, обтегнала до краен предел отношенията си с Иран. След като американският президент Доналд Тръмп често насочва словесни атаки срещу близкоизточната страна и наложи икономически санкции на Техеран, Лондон е на крачка да последва своя трансатлантически партньор. При такъв сценарии две от страните по Иранското ядрено споразумение от 2015 г. ще са влошили твърде много отношенията си с Техеран, което говори за опасността от неговото прекратяване.

Какво се случи? Напрежението между Иран и Великобритания расте в последните две седмици, след като властите в Гибралтар с помощта на британската морска пехота, задържаха иранския петролен танкер „Грейс-1“ по подозрение, че превозва нелегално нефт за Сирия. Това породи срив в отношенията между Техеран и Лондон, като иранските власти заплашваха с реципрочни мерки. И макар да отрича официално, американски и британски медии съобщаваха за опити на Техеран да задържи британски танкер. След повече от две седмици, това вече е факт. В петък, 19 юли, Революционната гвардия на Иран обяви, че нейните сили са принудили британският морски съд „Стена Имперо“ да хвърли котва в пристанище в Ормузкия проток. Официалната причина е неспазване на международните правила от страна на плаващият под британски флаг кораб. Според Техеран, той се е сблъскал с риболовна лодка, въпреки многократни предупредителни сигнали, издадени от иранския съд. На 20 юли, събота, Властите в пристанището Бандер Аббас са започнали разследване, а 23-членният екипаж няма право да напуска кораба докато то не приключи. Задържането породи остри реакции в Европа. Според Лондон последните събития представляват „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“. Берлин и Вашингтон също осъдиха Иран, като на фона на покачващото се напрежение стана ясно, че Пентагона организира военнноморска мисия в региона на Персийския залив, имаща за цел да обезпечи безопасността на тамошните морски пътища.


ТАСС: Иран е принудил алжирски танкер в Ормузкия проток да се насочи към ирански води
Катер на иранската брегова охрана е принуди танкер под флага на Алжир да промени курса в Ормузкия пролив и го е насочил към териториалните води на Иран, съобщи в събота алжирската агенция APS, позовавайки се на изявление на най-голямата алжирска нефтена и газова компания „Сонатрах“, която притежава петролния танкер, цитирана от TACC
Според компанията "в петък иранската брегова охрана e принудила танкерa „Масдар“, собственост на „Сонатрах“, да промени първоначалния си курс и да се насочи към иранските териториални води." Танкерът, се казва в изявлението, е бил по това време в зоната на Ормузкия пролив. В същото време, отбелязва компанията, "не са регистрирани необичайни ситуации" на борда му.
Според алжирската компания танкерът е бил изпратен да натовари нефт в пристанището на Рас Танура, намиращо се в Саудитска Арабия. Предполага се, че оттам е щял да се насочи към Китай.
Алжирското правителство е създало специална група, която включва представители на Министерството на външните работи и Министерството на петрола на страната, за да разгледа ситуацията с алжирския танкер „Масдар“ в Ормузкия пролив.


ТАСС: Според Иран задържаният танкер е бил съпровождан от британски военен кораб
Танкерът, задържан от Иран, плаващ под британски флаг е бил придружаван от британски военен кораб, който е възпрепятствал действията на иранската страна, предава TACC, цитирайки телевизионния канал Al Arabiya, позовавайки се на изявленията на представителя на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили).
Според информацията „британският военен кораб е придружавал танкера и се опитал да предотврати задържането му."
***

AFP: Великобритания е изразила своето „крайно разочарование“ от Иран заради задържания танкер
Британският външен министър Джереми Хънт каза, че е казал на иранския си колега в събота за "крайното си разочарование", след като Техеран задържа танкер, плаващ под флага на Великобритания в Персийския залив, предава AFP.
В социалната мрежа „Туитър“ Хънт написа, че е говорил с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф "и е изразил крайно разочарование след уверенията на Иран от миналата събота, че Иран иска да де-ескалира ситуацията, а прави обратното.“
"Това трябва да се отнася до действия, а не до думи, ако искаме да намерим общ път. Британското корабоплаване трябва и ще бъде защитено."
Външното министерство в Лондон съобщи, че е извикало в събота иранския шарже д‘афер. Дипломатът бе призован, след като европейските сили призоваха Иран да освободи петролния танкер „Стена Имперо“, който бе задържан в Ормузкия проток в петък.
***

AFP: Индия поиска от Иран да освободи нейните граждани, намиращи се на борда на задържания танкер
Индия заяви в събота, че е в контакт с Техеран, за да осигури освобождаването на 18 от нейните граждани, намиращи се на борда на танкер, плаващ под британски флаг, задържан от Иран в Ормузкия пролив, предава AFP. Филипините също така заявиха, че ще поискат от Иран да освободи филипински член на екипажа.
Говорителят на индийското външно министерство Равиш Кумар съобщи, че 18 индийски граждани работят на кораба и заяви, че Делхи е "във връзка с правителството на Иран, за да осигури тяхното предсрочно освобождаване и репатриране".
Танкерът е задържан на пристанището на Бандар Абас заради нарушаване на "международните морски правила" след сблъсък с рибарска лодка, съобщиха иранските власти.
Филипинското външно министерство каза, че на борда освен индийските моряци има един филипинец, трима руснаци и един латвиец.
***

ТАСС: Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци
Русия заяви,че на борда на задържания от Иран танкер има трима руски моряци, предава TACC.
Руските дипломати в Иран все още не са успели да установят контакт с тримата руски граждани на борда на танкера „Стена Имперо“, който беше задържан в Ормузкия пролив.
"На танкера наистина има трима руски граждани: двама втори механици и един електротехник. В момента всички членове на екипажа, 23 души, остават на борда на задържания кораб, докато не приключат съответните процедури, както се съобщава от иранската страна", заявиха за ТАСС от руското посолство в Техеран.
"Все още не можем да се свържем с нашите граждани, но сме в контакт с иранската страна по този въпрос", добавят от посолството.
***

AFP: Франция поиска освобождаването на британския танкер от Иран
Париж. Почти едновременно с Германия, Франция също осъди задържането на британския танкер от страна на Иран и поиска неговото освобождаване, предава AFP.

„Призоваваме иранските власти да освободят бързо кораба и неговия екипаж и уважават свободата на корабоплаване и правилата в Залива“, заявиха от Париж.
Малко по-рано Берлин също поиска „незабавното“ освобождаване на танкера, а от Лондон определиха събитията в Ормузкия проток като „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“.

Великобритания, Франция и Германия са трите европейски държави, които заедно със САЩ, Китай и Русия сключиха иранската ядрена сделка през 2015 г., която отмени икономическите санкции срещу Техеран, а тамошните власти поеха ангажимента да прекратят ядрената си програма.

ТАСС: Германия осъди задържането на британския танкер в Ормузкия проток
Берлин. Правителството на ФРГ осъжда задържането на британските танкер в Ормузкия проток от иранските власти и счита предприетите от Техеран мерки като намеса в гражданското мореплаване, предава ТАСС.
„Правителството осъжда в най-строга форма задържането на два търговски съда в Залива. Това е неоправдана намеса в гражданското мореплаване, която ще изостри и без това напрегната ситуация“, се казва в изявлението.

„Настоятелно призоваваме Иран незабавно да освободи и вторият съд и неговият екипаж“, категорични са от външното министерство в Берлин. Според Германия, последваща ескалация в региона е „особено опасна“, тъй като може да „подкопае всички усилия за изход от сегашната криза“. „В тази сериозна ситуация сме солидарни с нашите британски партньори“, допълниха от Берлин.

AFP: Задържането на британския танкер показва, че Иран е тръгнал по „опасен път“, смятат от Лондон
Лондон. Според британският външен министър Джереми Хънт, фактът, че Иран е задържал британски танкер, показва „тревожни сигнали, според които Иран може би е избрал опасния път на нелегално и дестабилизиращо поведение“, предава AFP.

„Нашият отговор ще бъде обмислен и твърд“, заяви първият дипломат в съобщение от своята страница в „Туитър“. Великобритания „ще подсигури сигурността на нашитe морски превози“, категоричен е Хънт.

AFP: Великобритания предупреди своите кораби да избягват Ормузкия проток
Лондон. В събота Лондон предупреди британските кораби да избягват Ормузкия проток след като в петък шведски танкер, плаващ под английски флаг бе задържан от иранските власти, предава AFP.

„Оставаме дълбоко загрижени относно неприемливите действия на Иран, които представляват огромно предизвикателство пред международната свобода на мореплаването“, заяви говорител на правителството в Лондон след извънредната среща на специализирания британски комитет „Кобра“, която се проведе през нощта на петък срещу събота.

„Съветваме британските кораби да стоят настрана от района временно“, допълни говорителят.

AFP: Иран започна разследване на задържания танкер
Техеран. Иран започва официално разследване на плаващия под британски флаг петролен танкер, който бе задържан в петък в Ормузкия проток, съобщава AFP, като се позовава на данни от властите в пристанище Бандер Аббас, където морският съд е хвърлил принудително котва.

Техеран обяви, че корабът е задържан заради инцидент с иранска рибарска лодка, като целият 23-членен екипаж ще остане на борда докато не приключи разследването.
Задържането на танкера породи ново изостряне на отношенията между Лондон и Техеран в поредицата от конфликтни ситуации от 9 юли насам, когато властите в Гибралтар с помощта на британска морска пехота задържаха ирански танкер, по подозрение че превозва нелегално петрол за Сирия.

Reuters: Кралят на Саудитска Арабия одобри приемането на американски военни в страната
Рияд. Кралят на Саудитска Арабия Салман одобри приемането на американски военни в страната, целящо да обезпечи сигурността в региона, това съобщава Reuters, като се позовава на съобщение от държавната информационна агенция на Саудитска Арабия.

По-рано Пентагона потвърди, че има такива намерение, като официалната причина за тях е да „се подсигури допълнителна бариера“ в случай на „възникващи заплахи“.
Съобщението идва на фона на информацията за задържан от Иран британски петролен танкер в региона на Персийския залив в петък.

ТАСС: Екипажът на задържания британски танкер ще остане на борда до края на разследването
Техеран. Всички членове на екипажа на британският танкер „Стена Имперо“ ще останат на борда на морския съд, докато иранските власти не приключат своето разследване, това са съобщили местни медии, предава ТАСС. Към момента танкерът е хвърлил котва в пристанището Бандер Аббас.

Според иранските власти, британският съд е бил въвлечен в инцидент с участието на ирански рибарски кораб, след което танкерът е задържан.

РИА Новости: САЩ готвят военна операция в Персийския залив
Вашингтон. САЩ разработват военна операция под кодовото наименование „Страж“, целяща да обезпечи безопасността на морските пътища в Близкия изток, това са заявили от американското централно командване, предава РИА Новости.

Подготовката за операцията в Персийския залив започва на фона на задържания в петък от иранската Революционна гвардия танкер, официалната причина за което е нарушение на международните правила, както посочиха от Техеран. Стана известно, че изпълняващият ролята на завеждащ Пентагона Ричард Спенсър е одобрил прехвърлянето на военен контингент в Саудитска Арабия с цел „защита на интересите на САЩ“ в региона на Близкия изток.

В заявлението на американското централно командване, се казва, че „се разработва международната морска операция „Страж“, която цели подсигуряването на безопасността на ключовите морски пътища в Близкия изток, както и обезпечаване на свободата на мореплаването в света с оглед на скорошните събития в региона на Персийския залив.“

CNN: Вторият задържан от Иран танкер е освободен, „Стена Имперо“ остава извън контакт
Лондон. Плаващият под либерийски флаг петролен танкер, който бе задържан в петък в Ормузкия проток, е освободен от иранските власти, предава CNN. Целият екипаж е добре и няма пострадали, това се казва в официално изявление на компанията собственик.

В петък бе съобщено, че Иран е задържал последователно два петролни танкера. Първият, носещ името „Стена Имперо“ и плаващ под британски флаг, все още се намира извън контакт, като според собственика на морския съд, корабът вече не се намира под контрола на екипажа. Според компанията притежаваща задържания кораб, той е изпълнявал всички международни правила, което влиза в противоречие с иранското твърдение, според което „Стена Имперо“ е задържан именно заради такива нарушения.

В същото време британският външен министър Джереми Хънт подчерта след среща на извънредния съвет Кобра, че страната не разглежда военната опция за решаване на проблема. Първият дипломат заяви, че е разговарял с американския държавен секретар Майк Помпео, с когото е обсъдил проблема.

BBC: Плененият в Ормузкия проток танкер е плавал под британски флаг
Лондон. Плененият от Иран в Ормузкия проток петролен танкер е плавал под британски флаг с крайна дестинация Саудитска Арабия, това съобщава BBC. Собствениците на „Стена Имперо“ заявиха, че са изгубили контакт с кораба, като морският съд се е „насочвал към Иран“.

Според компанията, на борда на кораба има 23 души екипаж, като по последни данни, към него се е приближавали „неидентифицирани малки лодки и хеликоптер“. Това се е случило в района на Ормузкия проток.

Британският „Форин офис“ обяви, че е в ход „спешна“ проверка на информацията. Правителственият извънреден комитет „Кобра“ ще се срещне за да обсъди инцидента.

CNN: Иран е задържал втори танкер, заявиха американски официални лица
Техеран. Иран е задържал втори танкер, плаващ под флага на Либерия, според данни на пожелал анонимност представител на американската админситрация, предава CNN. Други двама официални лица от властите в САЩ разкриха, че според данни на военноморското разузнаване, морският съд носещ името „Месдар“ е направил остър завой към иранска територия.

Междувременно Reuters съобщи, че според компанията „Рефинитив“, либерийският кораб наистина се е насочил към иранските води без да даде обяснение. Морският съд най-вероятно е собственост на британска компания. От Техеран все още не са съобщили нищо относно втория танкер.

По-рано Революционната гвардия разкри, че е задържала плаващ под британски флаг танкер, като собствениците на морския съд заявиха, че нямат връзка с морския съд. САЩ осъдиха действията на Иран, а в Лондон бе свикано извънредно заседание на комитета "Кобра".

Reuters: САЩ са информирани, че Иран е задържал британски танкер
Вашингтон. САЩ са информирано за съобщенията, че Иран е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток, това заяви говорителят на Белия дом Гарет Маркиз, предава Reuters.

„Наясно сме със съобщенията, че ирански сили за задържани британски танкер“, заяви говорителят. „САЩ ще продължат да работят с нашите съюзници и партньори в защита на нашата сигурност и интересни срещу иранското зловредно поведение“, добави Маркиз.

BBC: Плененият в Ормузкия проток танкер е плавал под британски флаг
Лондон. Плененият от Иран в Ормузкия проток петролен танкер е плавал под британски флаг с крайна дестинация Саудитска Арабия, това съобщава BBC. Собствениците на „Стена Имперо“ заявиха, че са изгубили контакт с кораба, като морският съд се е „насочвал към Иран“.

Според компанията, на борда на кораба има 23 души екипаж, като по последни данни, към него се е приближавали „неидентифицирани малки лодки и хеликоптер“. Това се е случило в района на Ормузкия проток.

Британският „Форин офис“ обяви, че е в ход „спешна“ проверка на информацията. Правителственият извънреден комитет „Кобра“ ще се срещне за да обсъди инцидента.

AFP: Иран заяви, че е „конфискувал“ британски танкер
Техеран. Иранската Революционна гвардия обяви в петък, че е конфискувала британски танкер в стратегическия Ормузки проток, тъй като морският съд е нарушавал „международните морски правила“, предава AFP.

Танкерът „Стена Имперо“ е бил „конфискуван от Революционната гвардия по молба на Ормозганското пристанище и морска организация, когато корабът е преминавал през Ормузкия проток, тъй като не е уважил международните морски правила“, се казва в официално съобщение на гвардията.

„Фокус“ припомня:
Напрежението между Иран и Великобритания расте в последните две седмици, след като властите в Гибралтар с помощта на британската морска пехота, задържаха иранския петролен танкер „Грейс-1“ по подозрение, че превозва нелегално нефт за Сирия. Това породи срив в отношенията между Техеран и Лондон, като иранските власти заплашваха с реципрочни мерки. По-рано Великобритания съобщи, че нейн боен кораб е отблъснал атака на три катера на революционната гвардия, макар от Техеран да отрекоха. Това не е първата информация за пленен британски кораб, след като последният морски съд, задържан от местните власти като британски, се оказа плаващ под панамски флаг.

Принтирай    Оразмери текст   + -