След посещението на Макрон: Новата тема в „диалога“ Белград-Прищина е превъоръжаването

18 Юли 2019 | 14:20 | 0
След посещението на Макрон: Новата тема в „диалога“ Белград-Прищина е превъоръжаването
Снимка: Gazeta Express

Официалната визита на държавния глава на Франция Еманюел Макрон в Сърбия приключи преди няколко дни, но резултатите от нея още се обсъждат. Официален Белград и Париж подписаха споразумение за военно сътрудничество – ход, който предизвика реакции от страна на Прищина.
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия на фона на съобщенията за превъоръжаване на армията й. Съгласно думите му, подходът на една част от международната общност по отношение на диалога със Сърбия повдига необходимостта от това Косово да купува въоръжение. „Ние поискахме рамково споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Това рамково споразумение трябва да бъде документът, по който ще преговаряме. Има колебания от страна на Сърбия и една част от международната общност, която казва: не можем да го наречем „взаимно признаване в съществуващите граници". Това означава, че те също ни съветват да закупим отбранителни системи „Мистрал", защото снабдяват Сърбия с такива- и… Сърбия купува оръжие в Русия. Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система… Какво да правим тогава? Ние сме независима държава. Не искаме нищо друго от диалог с взаимно признаване. Ако не сте готови за това, тогава това ли е посланието за нас, че трябва да купуваме и оръжия?“, коментира косовският премиер.
„Кой заплашва Сърбия толкова много, че трябва да купува нови оръжия от Франция и други и да засилва системите си за противовъздушна отбрана? Милитаризацията на Сърбия е нова заплаха за региона“, написа на свой ред в „Туитър“ вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай.
Реакцията на сръбския министър на отбраната Александър Вулин не закъсня. Оправдаването на намерението на ръководството на Прищина да се сдобие с оръжия той сравни с предаването на такива на „Ислямска държава“. Сърбия получава оръжия, без да заплашва, докато Прищина посочва диалога с Белград като основание за придобиване на оръжие, изтъкна Вулин.


Филип Рийкър: САЩ са готови да се включат в процеса на диалога Белград-Прищина
Действащият помощник на американския държавен секретар по въпросите на Европа и Евразия, Филип Рийкър заяви, че САЩ са готови да се включат в процеса на диалог между Белград и Прищина, но те не могат да го направят, докато и двете страни не решат да се върнат към преговорите, предава RTK Live.
Рийкър сподели, че наскоро е обсъдил с държавния секретар на САЩ Майк Помпео за възможната по-силна роля на Вашингтон в процеса на диалога.
„Ние си сътрудничим тясно с партньорите от ЕС. Бях замесен в ранна фаза на диалога, довел до подписването на Брюкселското споразумение, което, според мен, подобри живота и отслаби напрежението в региона през последните пет години“, отбеляза американският дипломат.
Той добави, че вярва, че и двете страни имат желание да намерят решение и по този начин да допринесат за стабилността и просперитета на Западните Балкани. Като модел за решаване на проблемите в региона, „които не можеха да бъдат решени векове“, Рийкър спомена Гърция и Северна Македония.

Gazeta Express (Косово): Стабилността в Косово е важна за сигурността на Балканите, заяви австрийският министър на отбраната
Стабилността в Косово е важна за сигурността на Балканите. Това подчерта министърът на отбраната на Австрия Томас Щарлингер, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Съответното той заяви той по време на своето двудневно посещение в Косово. Щарлингер е придружаван от губернатора на Каринтия Петер Кайзер и командира на местните войски Валтер Гишхалер.
По време на посещение на австрийски войски, разположени в региона като част от мироопазващата мисия на КФОР, австрийският министър на отбраната заяви, че стабилността на Косово е важна за Балканите и за Австрия.
Петер Кайзер от своя страна благодари на войниците за работата им, като отбеляза, че без тях мирът в региона би бил невъзможен. Все още не е ясно дали Щарлингер ще се срещне с институционалните лидери на Косово.

Косовски вицепремиер: Милитаризацията на Сърбия е заплаха за региона
Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че независимо от твърденията на Сърбия, че е военно неутрална държава, тя показва точно обратното, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Кой заплашва Сърбия толкова много, че трябва да купува нови оръжия от Франция и други и да засилва системите си за противовъздушна отбрана? Милитаризацията на Сърбия е нова заплаха за региона“, написа политикът в „Туитър“.

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия, попита дали Косово трябва да се въоръжава
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия на фона на съобщенията за превъоръжаване на армията й, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Съгласно думите му, подходът на една част от международната общност по отношение на диалога със Сърбия повдига необходимостта от това Косово да купува въоръжение. „Ние поискахме рамково споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Това рамково споразумение трябва да бъде документът, по който ще преговаряме. Има колебания от страна на Сърбия и една част от международната общност, която казва: не можем да го наречем „взаимно признаване в съществуващите граници". Това означава, че те също ни съветват да закупим отбранителни системи "Мистрал", защото снабдяват Сърбия с „Мистрал“-и… Сърбия купува оръжие в Русия. Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система. Междувременно ни казват, че не можем да наречем споразумението „споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници“. Какво да правим тогава? Ние сме независима държава. Ние не искаме нищо друго от диалог с взаимно признаване. Ако не сте готови за това, тогава това ли е посланието за нас, че трябва да купуваме и оръжия?“
Blic (Сърбия): Макрон назначава специален пратеник за Западните Балкани?
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон планира да назначи специален пратеник за Западните Балкани, който ще играе активна роля в решаването на косовския проблем, съобщава белградското издание Blic в статия на първа страница.
Според вестника Макрон е информирал сръбския президент Александър Вучич за намеренията си по време на двудневното си посещение в Белград по-рано тази седмица. Източник на изданието твърди, че френският лидер възнамерява да се ангажира по-активно с региона.
„Франция иска да играе ключова роля в решаването на проблемите между Белград и Прищина, а поради многобройните си ангажименти не може да работи за ежедневно за разплитане на косовския възел, затова възнамерява да назначи доверен човек, който ще отговаря за тази част на Европа. Става въпрос за френски пратеник за Западните Балкани. Макрон, благодарение на тази нова фигура, на практика ще засили влиянието си в региона“, обяснява източникът на изданието, пожелал анонимност.

Bota Sot (Косово): Косовските власти обвиняват сръбските медии в цензурирането на изявления на Макрон
Косовските власти обвиняват сръбските медии в цензурирането на изявления на държавния глава на Франция Еманюел Макрон, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Bota Sot.
Съответните обвинения отправи Йетлир Зиберай, съветник на косовския външен министър Беджет Пацоли. В пост в социалната мрежа „Фейсбук“, Зиберай написа, че Сърбия отново показва, че в страната се шири „авторитаризъм, който контролира медиите и мисленето на обществото“. Той казва още, че с премахването на изявленията на Макрон за Косово доказва, че Сърбия че не е променила начина, по който страната функционира от времето на Слободан Милошевич. „Сръбската държава продължава до ден днешен да пречи на мира в региона“, пише още Зиберай.

Gazeta Express (Косово): Бърнабич подкани косовските лидери да проявят смелост
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич сподели очакванията си за продължаване на диалога с Косово за нормализиране на двустранните отношения, като заяви, че властите на най-младата държава на Балканите трябва да проявят смелост и да променят своите решения, за бъдат деблокирани преговорите, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„Надявам се, че политиците в Прищина имат смелостта да променят решенията си, така че диалогът да продължи. Всеки ден сме готови за диалог, защото това е единственият начин да се поддържа стабилността, да се поддържат живи и в мир хората“, цитира изданието думите на Бърнабич.
Тя подчерта, че се надява лидерите на Косово да имат смелостта да вземат решения за започване на диалога.
„Според проучване 91% от хората в Косово не искат замразен конфликт, а искат да продължат диалога и се надяват, че лидерите в Прищина ще бъдат смели и ще могат да чуят гражданите, живеещи в Косово, да променят решението си, не само заради сърбите, албанците, но и заради целия регион. Готови сме за диалог“, категорична бе Бърнабич.
Запитана за посещението на френския президент Еманюел Макрон в Белград, сръбският премиер заяви: „Президентът Вучич наистина му каза какъв световен лидер е и мисля, че посещението мина по-добре, отколкото очаквахме". След това тя увери, че Макрон е изразил подкрепа за сърбите. „Макрон се обърна към Сърбия и сърбите с подкрепящи думи, това е най-важният сигнал за подкрепа на Сърбия досега", отбеляза Бърнабич.
Междувременно косовският премиер Рамуш Харадинай повтори, че няма да бъдат отменени 100-процентовите мита, докато Сърбия не признае Косово.

Blic (Сърбия): Посещението на Макрон в Сърбия – подписани са пет споразумения, включително с МО и в областта на специализираната индустрия
В рамките на двудневното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Сърбия – първото по рода си за близо две десетилетия, са подписани пет споразумения между двете страни, включително в области от компетенцията на министерствата на отбраната и специализираната индустрия, подчертава белградският Blic.
Сърбия значително укрепи армията си чрез закупуване на системата „Мистрал“ от Франция, отбеляза министърът на отбраната на западната ни съседка Александър Вулин, като допълни, че политиката на сръбския президент за военен неутралитет дава резултати, защото, съгласно думите му, тя позволява на официален Белград да придобива оборудване както от Изток, така и от Запад.
„В присъствието на френския президент Еманюел Макрон и сръбския президент Александър Вучич бяха подписани пет споразумения в рамките на компетентността на Министерството на отбраната и областта на специализираната индустрия... За нас е много важно да покажем, че политиката на военния неутралитет на президента Вучич дава резултати, защото можем да се снабдим от Изтока и Запада, което много други страни по света не могат да направят“, цитира изданието думите на Вулин.
След като Сърбия обнови военновъздушните си сили, обясни Вулин, започна подновяването и системите за ПВО, което, както той отбеляза, не е правено от десетилетия: „Като закупихме системата „Мистрал“, значително засилихме армията си, дадохме възможност на нашите отряди активно да защитават и показахме, че процесът на реконструкция няма да бъде преустановен“. Сръбската армия стана е по-силна и по-модерна: „Гражданите на Сърбия могат да бъдат дори по-сигурни, че нашата независимост и нашата свобода ще бъдат запазени".

Принтирай    Оразмери текст   + -