ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

16 Юли 2019 | 10:36 | 0
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
Снимка: АФП

Във вторник в Европейския парламент ще се проведат дебатите и гласуването за номинацията на германския християндемократ Урсула фон дер Лайен за ключовия пост на председател на Европейската комисия. Вотът е насрочен за 19:00 часа българско време, а ако кандидатурата на Фон дер Лайен бъде приета, то тя ще стане първата жена, която ще оглавява законодателния орган на Общността.
По-рано през деня Урсула фон дер Лайен ще направи изявление в пленарната зала в Страсбург, като се очаква да представи своята визия и планове като председател на Комисията. Очаква се в речта си тя да изложи серия от политически обещания за гарантиране на гласовете както от ляво, така и от дясно. Вероятно тя ще обещае намаляване на емисиите на Блока с 50% до 2030 г., като същевременно предложи общоевропейски данък върху границите за въглеродния диоксид и обещае да наеме 10 000 гранични служители до 2024 г.
Според писмо, изпратено до групите в Европейския парламент, Фон дер Лайен смята, че ЕС трябва да премахне правилото за единодушие в няколко области на политиката.
„Необходимо е да преминем към пълномощие за съвместно вземане на решения за Европейския парламент и да се освободим от единодушие по отношение на политиките в областта на климата, енергетиката, социалните въпроси и данъчното облагане. По същия начин квалифицираното мнозинство трябва да стане правило за външните работи", се казва в текста на речта й.
Фон дeр Лaйен се надява да си осигури 374 гласа, за да замени сегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, чийто мандат трябва да приключи на 31 октомври.


FAZ: Движението „Пет звезди“ ще подкрепи Урсула фон дер Лайен, остава неясна позицията на „Лига“
Италианското Движение „Пет звезди“ ще подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за поста председател на Европейската комисия, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Фон дер Лайен е възприела „основните въпроси“ от програмата на партията, като например минималните заплати, новото участие в миграционните политики и реформите в политиката в областта на климата, заяви евродепутатът Тизиана Бегин. „Затова Движението „Пет звезди“ ще подкрепи кандидатурата й.
Коалиционният партньор на партията – „Лига“ на вътрешния министър Матео Салвини, остави въпроса за подкрепата на Урсула фон дер Лайен отворен. Гласуването е от 19:00 часа българско време.

CNN: Бъдещият председател на ЕК ще се нуждае от гласовете на крайнодесните за победа: Някои виждат в това „предизвестие за катастрофа“
Германката Урсула фон дер Лайен предстои да замести Жан-Клод Юнкер на поста председател на Европейската комисия.
Фон дер Лайен е стар съюзник на германския канцлер Ангела Меркел и единственият член на нейния кабинет, който заема поста си, откакто Меркел поема властта през 2005 година. Нейната кандидатура за поста на Юнкер беше изненадваща, тъй като тя дори не бе сред претендентите за позицията, коментира американският новинарски канал CNN.
„Тя нямаше кампания, нито участваше в дебатите“, коментира Ана Надибадзе, член на мозъчния тръст „Отворена Европа“ .
Европейските лидери номинираха германския министър на отбраната, след като не постигнаха съгласие по никоя от водещите кандидатури, предложени от европейските политически партии преди изборите за Европейски парламент. Фон дер Лайен замени предходния водещ кандидат – нидерландския социалист Франс Тимерманс.
Макар нейната кандидатура да е подкрепена от европейските лидери, не е известно дали Фон дер Лайен ще получи същата подкрепа от 751-те членове на Европейския парламент (ЕП), които ще гласуват нейното назначение по-късно през деня. 60-годишната Фон дер Лайен може да не получи нужното мнозинство в парламента поради критики, че нейната кандидатура е издигната „задкулисно“.
„Нейната номинация се разглежда като френско-германска сделка, направена зад затворени врати, някои я наричат ‚скалъпена‘“, коментира Надибадзе пред CNN.
Надибадзе казва, че Фон дер Лайен е критикувана остро в Германия, особено от коалиционните партньори на Меркел Германската социалдемократическа партия, които не са доволни от факта, че европейските лидери са се отказали от кандидатури, издигнати в резултат на дълги преговори.
„Те (социалдемократите – бел.р.) смятат Фон дер Лайен за най-слабия министър, който не може да вкара ред в армията. Имаше коментари, че германската армия би се радвала да се отърве от нея“, коментира Надибадзе.
Не може да бъде отречен европейският произход на Фон дер Лайен – тя е родена в Брюксел и говори няколко езика. Надибадзе твърди, че Фон дер Лайен използва тези свои качества за да „убеди депутатите да гласуват за нея“. Тя също така следва ступките на баща си, Ернст Албрехт, политик от Християндемократическата партия (ХДС) и европейски служител.
По време на изслушванията на Фон дер Лайен от страна на европейските депутати миналата седмица, тя заяви, че е ключово да се подобри конкурентоспособността на европейската икономика, че европейците искат „обединен, силен и широко скроен“ Европейски съюз. Също така според нея Съюзът трябва по-стриктно да отстоява своите интереси пред САЩ.
Фон дер Лайен също така добави, че е напълно отдадена на каузата за постигане на въглероден неутралитет на Съюза до 2050 година, но за да бъде постигната,ЕС трябва да бъде „по-смел и по-амбициозен“.
Като член на ХДС (десноцентристка партия), Фон дер Лайен може да разчита на подкрепата на депутатите от Европейската народна партия, най-голямата партия в Европейския парламент.
Гюнтер Крихбаум, колега на Фон дер Лайен от ХДС, коментира пред CNN, че я познава от много години и е убеден, че тя би била отличен председател (на Европейската комисия).
„Тя винаги е била компетентна, отговорна и отстояваща своята позиция, но също така и отстъпчива“, добавя Крихбаум.
От страна на левите политически групи в ЕС се забелязва различна гледна точка.
От Прогресивният алианс на социалистите и демократите, втората по сила група в ЕП със 154 депутати ,казват, че са „крайно недоволни“ от номинацията на Фон дер Лайен, като твърдят, че Тимерманс е „най-квалифицираният кандидат и е човекът, който е могъл да въведе промените, от които се нуждае Европа“.
От фракцията добавиха, че „важни въпроси“ не са били обсъдени на изслушванията на Фон дер Лайен миналата седмица, и че все още очакват отговор на своето писмо, в което описват своите ключови искания, преди да решат дали да й гласуват доверие.
Групата на Зелените/Европейски свободен алианс и групата на Европейската обединена левица/Северната зелена левица съобщиха, че няма да подкрепят Фон дер Лайен заради „липсата на конкретност в нейните обещания“.
Свен Гиголд, депутат от групата на Зелените казва, че Фон дер Лайен не конкретизира своите позиции и избягва директни отговори на въпросите. Председателката на зелените Ска Келер казва в свое изявление, че „не знае как е възможна промяна“ при кандидат като Фон дер Лайен.
Ако Фон дер Лайен бъде назначена на поста председател на Европейската комисия, тя ще застане начело на основната институция на изпълнителната власт в ЕС, която предлага нови закони на Европейския съюз, управлява бюджета и отговаря за прилагането на законодателството на Европейския съюз.
Въпреки това, ако мнозинството зависи от западноевропейски националисти, нейното председателство може да бъде опорочено, казва Надибадзе.
За да си осигури мнозинство, Фон дер Лайен ще се нуждае от подкрепата на Европейските консерватори и реформисти (група, съставена основно от полската популистка „Партията на правото и справедливостта) и „Идентичност и Демокрация“ (съставена от популистките формации на Матео Салвини в Италия и Марин льо Пен във Франция). Ще бъде странно ако Фон дер Лайен получи подкрепата на тези партии, но не и на Зелените, коментира Надибадзе. „Фон дер Лайен би имала проблеми, тъй като Зелените са важна група, получаваща разрастваща се подкрепа през последните години и не виждам как тя би се задържала на поста си без тяхната подкрепа, особено ако зад нея стоят евроскептични и крайнодесни формации“.
Депутатът от Зелените Гиголд заяви пред CNN, че Фон дер Лайен „трябва да избегне мнозинство, крепящо се на десни популисти. Ако тя заеме поста си с подкрепата на враговете на Европа, това би било „предизвестие за катастрофа“.
Ако кандидатурата на Фон дер Лайен бъде отхвърлена от Европейския парламент, лидерите на Общността ще се върнат в изходна позиция.

AFP: Урсула фон дер Лайен е „готова" да подкрепи отлагането на Брекзит
Кандидатът за поста председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази готовност за отлагането на Брекзит след изтичане на крайния срок от 31 октомври, ако е необходимо, предава AFP.
„Готова съм за по-нататъшно удължаване на срока за излизане, ако се изисква повече време по основателна причина", заяви Фон дер Лейен по време на изслушването си в Европейския парламент.
Нейните забележки предизвикаха подигравки от страна на членовете на Европейския парламент, ангажирани с Брекзит, допълва агенцията.

AFP: Урсула фон дер Лайен обеща „зелена сделка" за Европа в първите 100 дни от мандата си
Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да предложи „зелена сделка" за Европа през първите 100 дни от мандата си, ако бъде избрана, предава AFP.
„Ще представя зелена сделка за Европа през първите си 100 дни от управлението. Ще представя първия европейски закон за климата, който ще определи целта от 2050 г." за нулеви въглеродни емисии, подчерта Фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент.
Предстои в Европейския парламент да се проведат дебатите и гласуването за номинацията на германския християндемократ Урсула фон дер Лайен за ключовия пост на председател на Европейската комисия. Вотът е насрочен за 19:00 часа българско време, а ако кандидатурата на Фон дер Лайен бъде приета, то тя ще стане първата жена, която ще оглавява законодателния орган на Общността.

ЕП: Дебат и гласуване относно номинацията на Урсула фон дер Лайен
Ако бъде избрана от евродепутатите днес при гласуването в 19 ч. (българско време), Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Комисията за следващите пет години, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Във вторник от 10.00 ч. българско време, Урсула фон дер Лайен ще направи изявление в пленарната зала в Страсбург, като се очаква да представи своята визия и планове като председател на Комисията. Обръщението ще бъде последвано от дебат с евродепутатите, който ще продължи до 13.30 ч. българско време.
Г-жа фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на абсолютно мнозинство (50% плюс 1) от всички членове на Парламента.
Към момента Парламентът има 747 членове, съгласно получените официални известия от националните органи, което означава, че необходимият праг е 374 гласа. Председателят Сасоли ще обяви официално необходимия брой гласове преди началото на гласуването, което се провежда чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.
Можете да проследите изявлението, дебата и гласуването на живо чрез EP Live и EbS+.
Дебат: вторник, 16 юли от 10.00 ч. българско време
Гласуване: вторник, 16 юли от 19.00 ч. българско време
Процедура: Избор на председател на Европейската комисия

New Europe: Бъдещето на Урсула фон дер Лайен като председател на ЕК остава под въпрос
Преди Европейският парламент да гласува кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, германският министър на отбраната планира да изнесе ключова реч, с която да спечели подкрепата на депутатите, отбелязва изданието New Europe.
Фон дeр Лaйен се надява да си осигури 374 гласа, за да замени сегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, чийто мандат трябва да приключи на 31 октомври. Очаква се в речта си тя да изложи серия от политически обещания за гарантиране на гласовете както от ляво, така и от дясно.
Понастоящем на германския политик са необходими 360 гласа от Европейската народна партия (ЕНП), „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ и от либералите, което може да наложи търсенето на подкрепа сред европейските реформисти и консерватори. Техните 24 полски депутати биха могли лесно да й помогнат да спечели мнозинството.
Очаква се Фон дер Лайен да обещае намаляване на емисиите на Блока с 50% до 2030 г., като същевременно предложи общоевропейски данък върху границите за въглеродния диоксид и обещае да наеме 10 000 гранични служители до 2024 г.
Според писмо, изпратено до групите в Европейския парламент, Фон дер Лайен смята, че ЕС трябва да премахне правилото за единодушие в няколко области на политиката.
„Необходимо е да преминем към пълномощие за съвместно вземане на решения за Европейския парламент и да се освободим от единодушие по отношение на политиките в областта на климата, енергетиката, социалните въпроси и данъчното облагане. По същия начин квалифицираното мнозинство трябва да стане правило за външните работи", се казва в речта й, която ще бъде изнесена по-късно през деня.
Очаква се Фон дер Лайен да представи редица политики, като например Европейската схема за презастраховане при безработица и схемата за социално подпомагане на децата.
За да гарантира подкрепата на консервативните партии, Фон дер Лайен обеща да бъде по-малко строга по отношение на данъците за технологиите. Тя също така ще предложи механизъм за върховенство на закона с мониторинг на годишно ниво за всички държави-членки на ЕС. Конференция за бъдещето на Европа също ще бъде включена в дневния ред за 2020 г., тъй като Фон дер Лайен ще предложи възраждане на системата на шпитценкандидатите.
Ако гласуването бъде успешно, изслушването на номинираните за колегията на Урсула фон дер Лайен ще започне през септември. Ако тя не успее да получи подкрепата на достатъчно членове на Европейския парламент, ЕС ще навлезе в безпрецедентна криза.

Berliner Morgenpost: Урсула фон дер Лайен подава оставка от поста министър на отбраната на ФРГ
В сряда, 17 юли, Урсула фон дер Лайен (ХДС) ще подаде оставка от поста министър на отбраната на ФРГ, съобщава вестник Berliner Morgenpost, като се позовава на нейно съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
„Искам утре да спечеля доверието на Европейския парламент. Независимо от изхода от гласуването обаче, в сряда ще подам оставка като министър на отбраната“, гласи постът на германския политик.
Гласуването на кандидатурата й за поста председател на Европейската комисия ще се проведе във вторник.

FAZ: Манфред Вебер очаква ясно мнозинство в подкрепа на Урсула фон дер Лайен за поста председател на ЕК
В навечерието на гласуването за кандидатурите за най-висшите постове в Брюксел, лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер сподели, че очаква Урсула фон дер Лайен да получи „ясно мнозинство“ в подкрепа на издигането й на поста председател на Европейската комисия, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съгласно думите на германския политик, към настоящия момент Европа се нуждае от от способност за действие и стабилност. ЕНП не желае да обсъжда „План Б". По отношение на гласуването, Вебер подчерта, че предстои социалдемократите да покажат дали все още са проевропейска сила, а не просто опозиционен фактор.
Гласуването за петте ключови поста в ЕС ще се състои във вторник, 16 юли.

New Europe: Социалистите и либералите поставиха условия, за да подкрепят кандидатурата на фон дер Лайен за председател на ЕК
Лидерът на социалистите и демократите (S&D) в Европейския парламент Иратше Гарсия призова за институционална реформа, за да се засили силата на избирателите и ролята на Европейския парламент в предстоящия процес на избиране на следващия председател на Европейската комисия, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Социалистите също изброиха няколко условия, свързани с устойчивото развитие, правосъдието и равенството, външните работи и засилването на прозрачността и демокрацията в Европа, както и инвестиционен план за Европа, който трябваше да бъде изпълнен, преди S&D да подкрепи открито Урсула фон дер Лайен като следващия председател на Комисията.
Повечето от групата на S&D обаче, с изключение на испанските евродепутати, вече обявиха, че ще гласуват срещу фон дер Лейен, включително членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и белгийските членове на Социалистическата партия.
Либералите и центристите от „Обнови Европа“ в ЕП изглеждат по-настроени да подкрепят германският министър на отбраната от социалистите, но и те огласиха три условия, включително поставянето на водещия кандидат на групата и настоящ комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер на същото ниво като настоящия и бъдещ заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. „Това беше част от споразумението на Съвета и всяко поставяне под въпрос ще бъде неприемливо за нашата група“, заяви председателят на „Обнови Европа“ Дачиан Киолос в писмо до фон дер Лайен. „Що се отнася до първите двама заместник-председатели на Комисията, искаме да няма разлика в статута“, добавя той.
Другите две условия на Чиолос се отнасят до създаването на европейски механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всяка страна от Съюза, с евентуални санкции, и „Конференция за бъдещето на Европа“. която би предложила, сред множество теми, система, различна от тази за шпитценкандидатите, така че кандидатите за председателство на Комисията да могат да бъдат утвърдени чрез европейските избори.
Либералите също настояват за необходимостта Европа да постави по-амбициозна цел от 40% намаляване на емисиите на парникови газове през 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., като сега целта е 55%, докато фон дер Лайен спомена 50%.
Изборът на германският министър на орбраната за председател на Комисията е насрочен за вторник в края на деня в Европейския парламент в Страсбург. Ако групите нямат съгласие за постигане мнозинство при гласуването, тогава процедурата може лесно да бъде прехвърлена на пленарното гласуване през септември, тъй като фон дер Лайен трябва да събере 374 гласа, за да спечели абсолютно мнозинство сред 747-те евродепутати.

Принтирай    Оразмери текст   + -