Първият ураган за 2019 г. удря САЩ

13 Юли 2019 | 13:45 | 0
Първият ураган за 2019 г. удря САЩ
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

В последните няколко дни в района на Мексиканския залив се образува и бавно набираше мощ тропическата буря "Бари", която стана причиниа за в американския юг. След като стана ясно, че стихията е започнала да се движи към крайбрежието, като се очаква да удари Ню Орлиънс и да се придвижи на север по долината на р. Мисисипи, щатите Луизиана и Мисисипи обявиха бедствено положение, което даде начало на подготовката за бурята. Експертите са категорични, че когато достигне крайбрежието в събота следобед, "Бари" ще е достигнал силата на ураган първа степен. И макар скоростта на неговите ветрове да е ниска, опасността идва главно от поройния дъжд, който той ще донесе. Междувремено стана ясно, че има опасност да се образува и торнадо, а десетки хиляди хора останаха без електричество. Много от тях решиха да напуснат домовете си и да не станат свиделите на теста, който "Бари" ще представлява за американските системи против наводнение, инсталирани през 2005 г. след урагана "Катрина".

CNN: „Роулинг Стоунг“ отложиха концерта си в Ню Орлиънс заради „Бари“
Американската група „Роулинг Стоунс“ може и да възпяват раждането по време на ураган, но те самите няма да свирят по време на такъв, коментира телевизия CNN. В съобщение, публикувано в „Туитър“, групата обяви отлагането на своя концерт в Ню Орлиънс, който трябваше да се проведе тази неделя, заради опасността от тропическата буря „Бари“.

Очаква се природната стихия да удари брега на САЩ като ураган от първа степен по-късно в събота.
„Тук сме с вас – ще преминем през това заедно“, заяви от групата. Концерът ще се проведе един ден по-късно – в понеделник.

CNN: Първите дъждове на „Бари“ достигнаха американското крайбрежие
Страничните дъждове и облаци движещи се пред урагана „Бари“, които могат да предизвикат обилни валежи и силен вятър, достигнаха крайбрежната зона на САЩ в района на Мексиканския залив, предава CNN, като се позовава на съобщение от Националната служба за ураганите на страната.

Окото на бурята ще достигне брега по-късно в събота, след което „Бари“ ще се придвижи на север по долината на р. Мисисипи. Стихията има сила на ветровете от около 104 километра в час, като се очаква в рамките на събота да достигне сила от 119 километра в час, което официално ще превърне бурята в ураган. Експертите обаче предупреждават, че най-опасни са не ветровете, а обилните валежи, които „Бари“ ще донесе със себе си.

CNN: Тропическата буря „Бари“: Обявена е опасност от торнадо
Ню Орлиънс. Американската агенция за защита и бедствена подготовка обяви в събота, че при приближаването си, тропическата буря „Бари“ може да стане причина за образуване на торнадо, съобщава CNN. Съобщението на агенцията е публикувано в социалните мрежи. Според властите, хората в застрашените райони около град Ню Орлиънс, трябва да последват инструкциите за безопасност и потърсят прикритие.

В същото време щатът Мисисипи обяви бедствено положение във връзка с приближаването на природната стихия. По-рано такова бе обявено и в Луизиана, а американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с което въведе извънредно положение в страната, което ще позволи на местените власти да използват федерални ресурси при подготовката и справянето си с бурята, която се очаква да се превърне в ураган малко преди да достигне американското крайбрежия на Мексиканския залив.

BBC: Експерти предупредиха, че продължителността на „Бари“ ще бъде значителна
Американската Национална метеорологична служба предупреди, че тропическата буря „Бари“ представлява сериозен риск, предава BBC. „Бавната скорост, с която се движи „Бари“ означава по-дълго времетраене на валежите и по-сериозна заплаха от наводнения в централата част на крайбрежието на Мексиканския залив, както и в части от долината на Мисисипи и на север от долината на Тенеси“, заявиха от службата. Според тяхното становище, „рискът от наводнения се увеличава значително, като те могат да бъдат животозастрашаващи“.

Тропическата буря ще провери дали новата система против наводнения, изградена през 2005 г. след урагана „Катрина“ е ефективна, коментира британската телевизия. В момента „Бари“ се движи със скорост от около 5 километра в час.

Euronews: Хиляди хора в Луизиана са без ток заради тропическата буря „Бари“
Ню Орлиънс. Десетки хиляди хора са без тока в американския щат Луизиана заради тропическата буря „Бари“, която се движи бавно към брега на САЩ, заплашвайки милиона и поставяйки пред изпитание новите защити на местните власти срещу наводнения, предава Euronews.

Жителите на крайбрежната част и най-вече град Ню Орлиънс са се запасили с вода и приготвили за опустошителни дъждове и ураганни ветрове. Според местните власти, рано сутринта в събота (следобед българско време), „Бари“ ще удари крайбрежието и региона около Морган сити, като по това време ще е достигнал силата на ураган.

И макар да се определя като слаб ураган, само малко над нужните за това определение сила на ветровете от 119 километра в час, бурята заплашва да донесе унищожителни наводнения покрай брега на Мексиканския залив. Дъждовете на „Бари“ ще увеличат нивото на р. Мисисипи, която вероятно ще излезе от коритото си.

АFP: Хиляди бягат от наближаващата тропическа буря „Бари“ от крайбрежието на Луизиана
Хиляди бягат от наближаващата тропическа буря „Бари“ от крайбрежието на Луизиана, като щатът, включително главният град Ню Орлеанс се подготвят за бурята, която заплашва да се превърне в ураган, когато наближи крайбрежието, предава AFP
Тропическата буря в Мексиканския залив, носи проливни дъждове, силни ветрове и наводнения, които представляват заплаха, напомняща за смъртоносния ураган „Катрина“ от 2005 година.
Наводненията вече затвориха някои пътища и отделни селища останаха изолирани. Към средата на петъчния ден бурята нахлу с ветрове от 100 километра в час, а от Националния център за ураганите очакват нейното усилване.

Принтирай    Оразмери текст   + -