Сагата с руските С-400 достигна връхна точка

12 Юли 2019 | 14:02 | 0
Сагата с руските С-400 достигна връхна точка
Снимка: ТАСС

Проточилата се сага с покупката на руски ПВО системи С-400 от Турция достигна своята връхна точка в петък, след като стана ясно, че доставките от страна на Москва са започнали. САЩ многократно предупреждаваха Анкара да се откаже от това свое решение, предлагайки вместо това закупуване на американски ситемите "Пейтриът". От Турция обаче бяха твърдо решени да завършат сделката, което доведе до изостряне на отношенията между Вашинготн и Анкара. От САЩ заявиха, че руската ПВО е несъвместима с въоръжението на НАТО, на което Турция е членка, и освен това изразиха загриженост, че руски техници ще могат да разгледат от близо изтребителите пето поколение F-35 и открият неговите слаби страни, ако такъв тип самолети бъдат продадени на Турция. Тези опасения накараха САЩ да прекратят програмата за обучение на турски пилоти за летене с новото поколение изтребител и вероятно ще изключат продажбата им на Турция окончателно, нещо, което би предизвикало изключително остра реакцията в Анкара, от където желаят придобиването F-35 от дълго време.

ПВО системата С-400 е предназначена да унищожава авиация, крилати и балистични ракети, в това чисто и със среден обсег на действие, като установките разполагат със система, която им позволява да стрелят и по наземни цели. Турция е третата държава след Беларус и Китай, която закупи такъв вид ПВО. Според някои спекулации, част от системите ще бъдат разположени някъде около сирийската граница, а втората батарея ще се постави в региона на град Мерсин в югоизточна Турция.AFP: НАТО изрази загриженост заради доставката на руските С-400 в Турция
НАТО изрази в петък своята загриженост относно доставката на руските ПВО системи С-400 в Турция, това съобщава AFP, като припомня, че Алиансът многократно предупреждава Анкара за тяхната несъвместимост с оръжейните системи на НАТО и изтребителите F-35.

„Загрижени сме относно потенциалните последици от решението на Турция да придобие руски С-400“, обявиха от Алианса. „Оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили е основополагащо за НАТО при провеждането на нашите операции и мисии“, подчертава от пакта.

BBC: Турция с предизвикателство към САЩ: Започнаха доставките на руските системи C-400
Турция получи първите части от руската ПВО система С-400, въпреки неодобрението на Вашингтон, това съобщава британската телевизия BBC.
Според Анкара, пратката е пристигнала на военен полигон недалеч от столицата в петък.

Турският ход ще предизвика реакцията на САЩ, от където предупредиха, че Анкара не може да притежава едновременно руската система С-400 и американският изтребител пето поколение F-35. Телевизията припомня, че Турция инвестира в програмата за разработка на изтребителя и от дълго време желаеше да закупи голям брой от тях.

Но от САЩ обявиха, че не желаят техните самолети да са близо до руската система, защото руските техници могат да намерят слабо място в изтребителя. Заради покупката се очертава скандал между Вашингтон и Турция, която е важен съюзник в НАТО.

Белия дом вече спря тренировките на турски пилоти за F-35, като се очаква Анкара да бъде изключена окончателно от програмата скоро.

„Российская газета“: Триумфалното шествие: започнаха доставките на С-400 в Турция
В настоящия момент първите компоненти от руските ПВО системи С-400 се доставят на полигон в турската провинция Анкара. За да се сглобят обаче ще е нужен специален хангар. Очаква се в следващите дни доставките да продължат, това пише руският вестник „Российская газета“ в материал, озаглавен „Триумфалното шествие“.

По-рано местни медии публикуваха спекулации, че част от системите ще бъдат разположени някъде около сирийската граница, а втората батарея ще се постави в региона на град Мерсин в югоизточна Турция.

Вестникът припомня, че сделката между Мосва и Анкара доведе до изостряне на тона в отношенията САЩ-Турция. Изданието коментира, че според Пентагона, това споразумение е заплаха за националната сигурност на САЩ. В същото време западни експерти определиха системите като инструмент на хибридната война срещу НАТО.

РИА Новости: Русия започна доставките на C-400 за Турция
В Турция e пристигналa първата част от руските системи C-400, това обявиха от министерството на отбраната в Анкара, предава РИА Новости. Руската агенция припомня, че доставките предизвикаха международен скандал, след като САЩ заплашиха, че като контрамярка обмислят изключването на Турция от системата за обучение и продажба на изтребителите пето поколение F-35.

ПВО системата С-400 е предназначена да унищожава авиация, крилати и балистични ракети, в това чисто и със среден обсег на действие, като установките разполагат със система, която им позволява да стрелят и по наземни цели. Турция е третата държава след Беларус и Китай, която закупи такъв вид ПВО.

Hurriyet: Доставките на системите C-400 може да започнат следващата седмица
Турският заместник-министър на отбраната Исмаил Демир заяви в четвъртък, че доставката на руските системи C-400 могат да започнат следващата седмица, пише турското издание Hurriyet.

"Ще ги видите следващата седмица, не мога да посоча точна дата, но президентът ни даде срок“, поясни Демир. „Първата седмица на юли мина, идва втората седмица, ще видите приготовленията“, добави още министърът.
Изданието припомня, че по-рано турският президент Ердоган заяви, че системите ще пристигнат в страната през втората седмица на юли.

Според Демир, покупката на Турция няма за цел да променя статуквото в Източното Средиземноморие. Попитан къде е най-вероятно да бъдат разположени ракетите, той отговори, че „локацията на системите е нещо, с което ще се занимаят въоръжението сили на Туриця според техните собствени планове. Но в конкретния случай нямаме намерение да променяме уравнението в региона“, завърши Демир.

Daily Sabah: Сделката за С-400 е приключена, заяви Чавушоглу
Закупуването на система за противоракетна отбрана С-400 от Русия е свършена сделка, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Анкара е предложила на САЩ да сформира работна група, която да покаже, че С-400 не са заплаха, съобщава турският в. Daily Sabah.
Във Вашингтон, където външните министри на страните-членки на НАТО се събират за 70-годишнина на НАТО, Чавушоглу каза, че „С-400 е приключена сделка. Програмата за F-35 е всеобхватна. Докато ние произвеждаме много части за F-35, Турция е част от нея“.
Коментарите на Чавушоглу дойдоха след съобщения, според които САЩ спряха доставката на оборудване, свързано с изтребителите F-35, заради споразумението за С-400 с Москва.
„С-400 няма да бъдат интегрирани в системата на НАТО... затова предлагаме Съединените щати да създадат техническа работна група, която да гарантира, че тази система няма да бъде заплаха - нито за F-35, нито за системите на НАТО“, каза той.
Чавушоглу добави, че Турция не може да бъде принудена да избира между Западния блок и Русия и, че Анкара няма да влезе в подобен курс.
Министърът каза, че САЩ са направили последно предложение за продажба на Patriot на Турция, но няма гаранция за сключване на сделка.
Той съобщи, че администрацията на Тръмп е признала, че правителството на Обама е предложило лоша сделка на Турция, като подчертава, че и двете администрации продължават процеса.

Принтирай    Оразмери текст   + -